Noodreparatie van een koelwaterleiding

De uitdaging

Op een raffinaderij ontstond een gat in een koelwaterleiding, waardoor grote hoeveelheden water ontsnapten. Omdat de fabriek in bedrijf was waren laswerkzaamheden niet mogelijk. De leiding stond op het punt om volledig vervangen te worden, maar dit duurde nog zeker 6 weken. Er moest een noodoplossing komen.

De oplossing van EMHA

Het gat bleek vrij groot te zijn en bevond zich op de overgang van de leiding naar een aangelaste support. Daarom koos EMHA ervoor een koude reparatie methode uit te voeren waarbij een dubbelingsplaat met behulp van MultiMetall SS-Steel wordt verlijmd bovenop het gat. Met diverse handgereedschappen werd de aanwezige corrosie en verf verwijderd en het te behandelen oppervlak zo goed mogelijk opgeruwd. Om de reparatie mogelijk te maken is de leiding tijdelijk drukloos gemaakt.

Na het verlijmen van de dubbelingsplaat zijn er RVS-bandit banden gemonteerd om extra stevigheid te bieden. Na circa 48 uur uitharding kon de leiding weer op volle capaciteit in bedrijf genomen worden. De noodreparatie heeft het uitgehouden tot aan de turn-around, waarin de volledige leiding vernieuwd is.